Dit is een website van vakbond De Unie, voor het grondpersoneel van KLM.

Start ledenraadpleging

Zoals vorige week al is aangekondigd, starten we vandaag onze raadpleging voor de nieuwe cao. We hebben daar even mee gewacht omdat we meer duidelijkheid wilden hebben over de exacte inhoud van het resultaat bij Grond (protocol) en omdat we meer zekerheid wilden hebben over de uitkomst van de cao-onderhandelingen bij Cabine en de piloten.

Andere domeinen

Gisterenavond hebben de piloten ingestemd met een nieuwe cao. Bij Cabine heeft KLM een eindbod gedaan. Een eindbod dat door de cabinebonden verschillend is ontvangen.

Voor zover we nu kunnen beoordelen zijn de loonafspraken tussen de verschillende domeinen gelijk. Naast de loonparagraaf zien we nog wel wat verschillen. Bij het grondpersoneel hebben de ‘bodems’ in de loonafspraken een duidelijk positief effect voor de lagere schalen. Ongeveer 1/3 van de cabinemedewerkers (degene die zijn ingedeeld in het loongebouw 2014) ontvangen een extra periodiek omdat er een loontrede is geschrapt in het loongebouw. En met de piloten zijn een aantal compenserende afspraken gemaakt over productiviteitsverhogende maatregelen.

Nu stemmen

Inmiddels is de situatie in de andere domeinen dus een stuk duidelijker. Wij verwachten wat dat betreft geen verrassingen meer. Na overleg met onze kaderleden hebben we dan ook besloten dat dit het moment is om jou te vragen wat je van het resultaat van de besprekingen vindt. 

Inhoud protocol

Je kunt hier nogmaals de tekst van het cao-protocol lezen. In dit protocol staan alle afspraken voor de nieuwe cao. Belangrijk daarbij is natuurlijk dat de lonen (en de schalen) in een aantal stappen worden verhoogd.

 • Op 1 september 2023 met 2% (met een bodem van 135,- euro).
 • Op 1 oktober 2023 met 6%.
 • Op 1 juli 2024 met 3% (en mocht de inflatie in dat jaar hoger zijn dan 3% dan kan er op 1 januari 2025 nog een aanvulling plaatsvinden met maximaal 2% extra).

En omdat de cao al op 1 maart 2023 ingaat, volgt ter compensatie op
1 januari 2024 een éénmalige uitkering van 2% van het jaarsalaris (met een bodem van 1.500,- euro).

Daarnaast zijn er onder andere afspraken gemaakt over:

 • Aanvulling tot 100% (max dagloon) betaling aanvullend geboorte– en ouderschapsverlof.
 • Mogelijkheid DI-budget maandelijks uit te laten betalen.
 • Nieuw duurzaam mobiliteitsbeleid.
 • Herintroductie van de 80/90/100-regeling.
 • Aanvullende afspraken voor ‘zware beroepen’.
 • Stoppen nieuwe 5-jaars contracten en mogelijke doorstroom naar vast dienstverband.
 • Nieuw Gobal Mobility programma.
 • Omzetten van KV ouderendagen naar MV.
 • Verhoogde faciliteitenvergoeding voor thuiswerken.
 • Verhogen van de thuiswerkvergoeding naar het fiscale maximum (2,15 euro per dag).
 • Afspraken voor technici. Onder andere eigen loonlijn (OSG-T; inclusief TTEAV) en pensioengevend maken van AML en één type autorisatie. Daarnaast onderzoek naar uitbreiden bijlage 17 of eigen cao voor technici.
 • Procesafspraken over bezetting en belasting Ground Services.

Standpunt De Unie

Hoewel er sprake is geweest van een eindbod van KLM, zijn wij niet ontevreden over het resultaat. Bij sommige onderwerpen maken we ons nog wel zorgen over de uitvoerbaarheid. Zo zijn de ‘zware beroepen’ nog niet gedefinieerd en vragen wij ons af hoe het nieuwe duurzame mobiliteitsprogramma moet worden geïmplementeerd. Ook vinden wij het echt een ‘gemiste kans’ dat KLM niet de uitdaging aandurft om de IPB-regeling (weliswaar geen cao-onderwerp) een keer echt te veranderen.

De loonafspraken daarentegen vinden we positief. Een nieuwe cao van 2 jaar met een loonsverhoging van tenminste 11% (of meer) en een éénmalige uitkering van 2% (of tenminste 1.500,- euro). Ook de herintroductie van de 80/90/100-regeling is mooi. Daarnaast snappen wij dat het noodzakelijk is dat er voor technici aparte afspraken zijn gemaakt. De problematiek bij E&M lijkt structureel en vraagt om passende maatregelen. En veel van de andere afspraken zien we ook als een verbetering.

Geef je mening

De manier waarop deze onderhandelingen hebben plaatsgevonden verdient natuurlijk geen schoonheidsprijs. Het heeft (te) lang geduurd en het onderhandelingsproces was niet altijd even duidelijk. Toch zijn wij tevreden met het resultaat en daarom geven we een positief stemadvies.

Via mail hebben we onze leden gevraagd hun stem uit te brengen. Dit kan tot woensdag 15 november 2023. We rekenen er uiteraard op dat iedereen stemt. Hoe meer reacties, hoe representatiever de uitslag!

Vind jij het ook belangrijk jouw stem uit te brengen? Dat kan! Word dan snel lid!!

Zodra de uitslag bekend is zullen we deze uiteraard delen.

Met vriendelijke groet,

Huug Brinkers

Belangenbehartiger 

 

RECENT NIEUWS

De stemmen zijn geteld. Van de leden die hun stem hebben uitgebracht

>>

Eindejaarsbericht De Unie: Aan het einde van het jaar is het altijd goed om even terug – en vooruit te kijken.

>>

CHROOM6 Compensatieregeling

>>