We hebben je al eerder laten weten dat volgens de Grond-cao (artikel 4.3) de vakbonden het eerste adviesorgaan zijn als er banen wegvallen (dreigende boventalligheid). Dit geldt ook voor de plannen die KLM heeft gepresenteerd als onderdeel van het Back on Track-programma, wat zou leiden tot minder indirect kantoorpersoneel. Inmiddels hebben alle grondbonden samen een advies opgesteld.
Het proces
In het begin was er veel discussie met KLM over wat precies de bedoeling was van het cao-artikel. Daarna hebben we van KLM meer informatie gekregen en meerdere vragen gesteld. Helaas bleek niet alles duidelijk, en duurde het vaak lang voordat we antwoorden kregen. Dit heeft voor vertraging gezorgd, wat we uiteraard jammer vinden, omdat het de onzekerheid bij de medewerkers onnodig langer in stand houdt.
Op dit moment is nog niet alles duidelijk en zijn nog niet alle vragen beantwoord. Toch denken we dat we genoeg informatie hebben om nu een advies te geven.
Het advies
Samen met de andere grondbonden heeft De Unie besloten om een negatief advies te geven. Lees hier het advies.
Ten eerste begrijpen we dat KLM, vooral vanwege noodzakelijke en ambitieuze investeringen in de nieuwe vloot, de resultaten wil verbeteren. Maar we zijn er niet van overtuigd dat het schrappen van banen in de grondorganisatie hiervoor nodig is.
Verder denken wij niet dat KLM een kostenprobleem heeft, maar meer een capaciteitsprobleem. Door het tekort aan vliegers en de uitdagingen bij het onderhoudsbedrijf E&M kan KLM de volledige capaciteit van het ICA-netwerk niet benutten. Dit zorgt voor een substantieel lager resultaat. Als KLM het capaciteitsprobleem zou oplossen, samen met de andere maatregelen in het Back on Track-programma (die voor een groot deel ‘business as usual’ zijn), zou het schrappen van banen bij Grond niet nodig zijn.
Tot slot maken we ons nog steeds zorgen over de spanningen binnen KLM tussen de verschillende domeinen en de polarisatie die hierdoor ontstaat.
Het vervolg
We hebben KLM officieel op de hoogte gebracht van ons advies. Het is nu aan KLM om daarop te reageren. Zodra we meer weten, houden we je verder op de hoogte. Tot die tijd blijven wij ons verzetten tegen gedwongen ontslagen.
Omdat ook de ondernemingsraad (OR) volgens de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) advies mag geven over de Y-aanvragen (dat zijn zo’n 40 deeladviesaanvragen), hebben we ons advies ook met de OR gedeeld.
Wordt vervolgd!
Met vriendelijke groet,
Huug Brinkers
Belangenbehartiger